Zilele libere care pica in weekend vor fi acordate luni

Publicat in July 12, 2019   ·   Fara comentarii

Atat in Romania, cat si in celelalte tari, angajatii din domeniul de stat beneficiaza in fiecare an de un anumit numar de zile libere, cu prilejul unor sarbatori considerate legale. Acestea difera de la tara la tara, insa anumite zile importante precum prima zi din an si ziua nationala a fiecarei tari sunt declarate libere in toata lumea. Zilele declarate libere au fie importanta religioasa in tara respectiva, fie istorica sau sociala. In domeniul privat, angajatorul este cel care decide daca salariatii sai vor lucra sau nu in zilele de sarbatoare legala.

zl-6pm

zile libere

In Codul Muncii din Romania, la momentul prezent, sunt prevazute 15 zile pe an in care angajatii nu trebuie sa mearga la serviciu. Cele 15 zile sunt:

 • 1 ianuarie, prima zi din an, prilej cu care romanii asteapta cu nerabdare ora exacta a Romaniei de la miezul noptii pentru a deschide sampaniile
 • 2 ianuarie
 • 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane
 • Vinerea Mare, vinerea dinaintea Pastelui, care are data diferita in fiecare an
 • prima si a doua zi de Paste
 • 1 mai, Ziua Muncii
 • 1 iunie, Ziua Copilului
 • prima si a doua zi de Rusalii, cu data schimbatoare
 • 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie, sarbatoarea Sfantului Andrei, considerat Ocrotitorul Romaniei
 • 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei
 • 25 si 26 decembrie, prima si a doua zi de Craciun

Din pacate pentru angajati, insa, aceste zile nu cad mereu in timpul saptamanii, ci se intampla adesea sa cada in weekend, fapt care, practic, nu le aduce niciun beneficiu. Romanii abia asteapta zilele libere atunci cand acestea cad in cursul saptamanii, mai ales pe cele care cad lunea sau vineri, pentru ca au, astfel, un weekend prelungit. In 2019, de exemplu, o treime din totalul zilelor libere, adica 5 zile din 15, pica in zilele de sambata si duminica. Cea mai mare pierdere din acest an va fi cu ocazia zilelor de 30 noiembrie si 1 decembrie, deoarece ambele cad sambata si duminica. Anul viitor, insa, aceste zile vor oferi romanilor un weekend de 4 zile deoarece vor cadea in zilele de luni si marti.

Totusi, un proiect de lege vine in sprijinul angajatilor din sectorul bugetar. Acesta propune ca zilele libere care cad in weekend sa fie acordate in ziua urmatoare, astfel incat salariatii sa poate beneficia de dreptul lor. Desigur ca implementarea proiectului i-ar bucura pe romani, dar ramane de vazut daca acesta se va pune sau nu in aplicare.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Social
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro