Tot ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă

Publicat in November 7, 2022   ·   Fara comentarii

Pe parcursul anotimpului rece, este necesar ca mașinile să fie echipate cu anvelope special concepute pentru iarnă. Această lege este una generală și universal valabilă, indiferent de tipul de mașină parcurs și de drumurile pe care le parcurgem.

Unul dintre principalele avantaje ale folosirii de anvelope pentru iarnă în sezonul rece este că acestea asigură o mai bună circulație pe drumuri în timpul iernii, cât și mai multă siguranță în trafic.

anvelope-iarna-noi

Anvelope noi

Avantajele pe care utilizarea de cauciucuri iarna sunt bine cunoscute în rândul șoferilor, însă uneori se așteaptă prea mult până la schimbul de anvelope, fie se utilizează cele allseason, în speranța că iarna va fi una blândă și drumurile nu vor fi greu de parcurs.

Este de asemenea cunoscut faptul că una dintre cele mai importante componente ale mașinii este cea de anvelope. Acestea sunt singurele care iau contact direct cu partea carosabilă, motiv pentru care necesită o deosebită atenție și întreținere. Cu atât mai mult iarna, atunci când drumurile pot fi greu de parcurs, trebuie să ne asigurăm că alegem să folosim doar anvelope de calitate.

Pentru a putea înțelege pe deplin necesitatea unui set calitativ de anvelope de iarnă, trebuie să înțelegem în primă fază conceptul de cauciucuri special concepute pentru iarnă, utilitatea lor, cum le recunoaștem, cât și ce caracteristici speciale trebuie să luăm în seamă.

Ce sunt anvelopele de iarnă?

Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru sezonul rece, întrucât oferă o mai bună aderență pe carosabil atunci când acesta este acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

De ce este necesară montarea de anvelope iarnă?

Anvelopele auto pentru iarnă sunt diferite comparativ cu cele allseason, întrucât oferă o mai bună aderență. Iarna, spațiul de frânare scade, iar cauciucul din care sunt create anvelopele de iarnă este unul calitativ, care în contact cu suprafețele reci sau înghețate, devine mai moale, oferind o mai bună aderență.

Cum identificăm anvelopele de iarnă?

Atunci când suntem în căutare de anvelope pentru iarnă, trebuie să acordăm atenție marcajelor de pe acestea. Cele de iarnă pot fi cu ușurință recunoscute prin marcajul european M+S, fie prin cel american Munte/Fulg, de pe flancul anvelopei. Atât timp cât pe anvelope găsim unul din cele două marcaje, le putem utiliza cu încredere în sezonul rece.

Când schimbăm cauciucurile de vară cu un set de cauciucuri iarnă?

Mulți dintre șoferi refuză să accepte apropierea iernii, nedând importanță la semnalele pe care vremea ni le trimite sau la nevoile mașinii. Pentru schimbul de anvelope se recomandă să nu așteptăm până la primii fulgi de zăpadă, ci să facem trecerea odată ce temperaturile scad sub 7 grade Celsius. Conform temperaturilor înregistrate în ultimii ani în țara noastră, perioada optimă pentru realizarea trecerii la cauciucuri iarnă este octombrie-noiembrie.

Avem nevoie de un set complet de anvelope iarnă?

Cu siguranță da. Deși unii șoferi experimentează adesea montarea de anvelope pe două roți și, eventual schimbul acestora între ele, recomandat este ca montarea anvelopelor de iarnă să se realizeze pe patru roți.

Montarea cauciucurilor de iarnă doar pe puntea din față poate contribui la reducerea aderenței pe puntea din spate, iar în caz contrar, montarea doar pe puntea din spate poate duce la dificultate în efectuarea virajelor, întrucât mașina va tinde să meargă tot înainte. Asigurând anvelope de iarnă pe ambele punți ne putem bucura de o mai bună aderență și, de asemenea, putem evita situații neplăcute sau accidente în trafic.

Avem nevoie și de lanțuri derapante?

Dacă utilizarea de anvelope pentru iarnă este obligatorie în sezonul rece, nu putem spune același lucru și despre lanțurile derapante. Acestea se folosesc în condiții speciale, în stațiuni montane sau când parcurgem drumuri cu zăpadă tasată.

Anvelopele de iarnă sunt o necesitate pentru orice șofer în sezonul rece, iar pe piață sunt disponibile diverse modele, dimensiuni și branduri. Pentru a evita neplăcerile și a avea parte de produse de calitate, se recomandă achiziția de anvelope auto doar de la comercianți de încredere.

Pe anvelope-discount.ro găsim produse de la producători de top, produse certificate și testate corespunzător. Produsele disponibile pot fi sortate cu ajutorul filtrelor, iar pentru informații suplimentare se poate apela la asistența gratuită din website. Produsele pot fi livrate oriunde în țară, iar persoanele din București pot opta și pentru ridicarea personală din showroom.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri