Tezaurul Romaniei ramane in continuare la Moscova

Publicat in October 2, 2012   ·   Fara comentarii

In Decembrie 1916 a fost aprobata de catre Consiliul de Ministrii mutarea tezaurului Romaniei in Rusia, tezaur care continea 93,4 tone de aur, obiecte de arta si alte obiecte de valoare, pentru a fi pus la adapost din fata armatei puterilor centrale.

Tezaurul romaniei

Tezaur

Pe data de 14 Decembrie 1916 o garnitura de tren cu 17 vagoane pline cu aur (monezi, lingouri si chiar bijuteriile Reginei Maria), plecau catre Moscova intr-un prim transport. Urmatorul transport a plecat in Iulie 1917,  avand un numar de 24 de vagoane, 3 apartinand Bancii Nationale iar in rest, valorile Casei de Depuneri.

Dupa marea revolutie din Octombrie 1917, Lenin si comunistii ajung la putere, dar  refuza returnarea tezaurului in Romania.

Din tezaur a fost restituita ulterior o parte, in 3 transe:

  • in 1935, an in care dupa relatarile istorice, nu s-au returnat aur sau bijuterii, ci doar obiecte de arta , de cult si valori bisericesti;
  • in 1956, o parte din valori au fost restituite ca semn de prietenie intre Romania si URSS, cand au fost returnate opere de arta cum ar fi Tezaurul de la Pietroasele , vase de aur si argint si o parte a picturilor lui Grigorescu, adica un total de 39320 de piese, din care 33068 monede de aur;
  • in 2008 cand au fost aduse doar mostre din prima lada ca numar de inventar ( 12 monede de aur) din Tezaurul depozitat la Moscova,  dar marea parte a ramas pana acum in Rusia.

Din pacate, amendamentul 10 emis de parlamentarii Viorel Badea si Tudor Pantaru, care cer returnarea tezaurului de patrimoniu Romanesc, a fost respins marti in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

O alta publicatie online care vorbeste despre acesta stire este realitatea.net

Distribuie prietenilor tai aceste informatii:

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Actualitate
Cautari populare
Arhiva stiri