reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Tezaurul Romaniei ramane in continuare la Moscova | 6pm.ro

Tezaurul Romaniei ramane in continuare la Moscova

Publicat in October 2, 2012   ·   Fara comentarii

In Decembrie 1916 a fost aprobata de catre Consiliul de Ministrii mutarea tezaurului Romaniei in Rusia, tezaur care continea 93,4 tone de aur, obiecte de arta si alte obiecte de valoare, pentru a fi pus la adapost din fata armatei puterilor centrale.

Tezaurul romaniei

Tezaur

Pe data de 14 Decembrie 1916 o garnitura de tren cu 17 vagoane pline cu aur (monezi, lingouri si chiar bijuteriile Reginei Maria), plecau catre Moscova intr-un prim transport. Urmatorul transport a plecat in Iulie 1917,  avand un numar de 24 de vagoane, 3 apartinand Bancii Nationale iar in rest, valorile Casei de Depuneri.

Dupa marea revolutie din Octombrie 1917, Lenin si comunistii ajung la putere, dar  refuza returnarea tezaurului in Romania.

Din tezaur a fost restituita ulterior o parte, in 3 transe:

  • in 1935, an in care dupa relatarile istorice, nu s-au returnat aur sau bijuterii, ci doar obiecte de arta , de cult si valori bisericesti;
  • in 1956, o parte din valori au fost restituite ca semn de prietenie intre Romania si URSS, cand au fost returnate opere de arta cum ar fi Tezaurul de la Pietroasele , vase de aur si argint si o parte a picturilor lui Grigorescu, adica un total de 39320 de piese, din care 33068 monede de aur;
  • in 2008 cand au fost aduse doar mostre din prima lada ca numar de inventar ( 12 monede de aur) din Tezaurul depozitat la Moscova,  dar marea parte a ramas pana acum in Rusia.

Din pacate, amendamentul 10 emis de parlamentarii Viorel Badea si Tudor Pantaru, care cer returnarea tezaurului de patrimoniu Romanesc, a fost respins marti in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

O alta publicatie online care vorbeste despre acesta stire este realitatea.net

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri