Tenisul de masa un sport cu istorie

Publicat in January 14, 2018   ·   Fara comentarii

Tenisul de masa sau ping-pong cum mai este cunoscut este un sport care se joaca in doi sau patru jucatori ce lovesc o minge usoara de la unii la alții cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o masa separatain doua de un fileu. Un jucator trebuie sa lase mingea jucata spre el sa cada o singura data pe partea sa de masasi trebuie sa o trimitainapoi pe partea de masa a adversarului. Jocul se desfasoara cu viteza mare si necesita reflexe rapide.

Echipamentul jocului este compus din masa de joc, palete ping-pong si o minge mica. Masa de joc este impartita de un fileu care marcheaza terenul jucatorilor ce trebuie sa se miste cu rapiditate sa observe cu atentie fiecare miscare pe care o face mingea care sare usor. Fiecare jucator se foloseste doar de o paleta.

tenis_de_masa

tenis de masa

Tenisul de masa isi are originea in Anglia, cand din 1874 cand a fost descoperita mingea de cauciuc umflata cu aer comprimat, jocul a inceput sa cunoasca o crestere masiva. Referitor la mese ping-pong folosite in acea vreme  nu este mare diferenta fata de cele folosite in prezent, in schimb insa fileul era din lemn, iar paletele aveau forme si erau din materiale extrem de diversificate.

In 1890 s-a folosit pentru prima data mingea de celuloid care, prin zgomotul produs, a determinat denumirea jocului in ping-pong, denumire folosita si astazi.

In 1926 s-a infiintat Federatia Internationala de Tenis de Masa (I.T.T.F.) care a initiat primul campionat european. De la inceput au fost organizate intreceri la toate probele: simplu, dublu, pentru fete si baieti si dublu mixt, probe care exista si acum.

Cat despre fileu tenis de masa la vremea respectiva fileul avea 17 cm inaltime, ceea ce impiedica orice incercare ofensiva.

In 1939 s-a organizat primul campionat mondial, unde jucatorii au incput sa foloseasca  priza si loviturile cu efect. Din 1947 s-au reluat campionatele mondiale si s-a mar interesul de a se descoperi noi materiale care sa acopere palete tenis de masa profesionale, in vederea perfectionarii tehnicii si tacticii de joc.

Japonezii au fost cei care in 1952, au aparut cu palete acoperite cu 10 mm de burete, cucerind si primele titluri mondiale, prin prisma faptului ca buretele imprima efecte derutante mingii de celuloid. Din 1969 jucatorii europeni au inceput sa se impuna in fata celor asiatici, desi ulterior chinezii si-au revenit si au dominatmasiv, castigand in 1981 toate titlurile mondiale.

In Romania tenisul de masa a aparut  in 1918, in 1926 avand loc la Bucuresti primul concurs. In 1936 la Campionatele mondiale de la Praga, echipa masculina a Romaniei a  jucat finala probei, iar in anul 1950 au adus primele mari succese in tenisul de masa romanesc.

In magazinele online, in prezen, se gaseste o gama destul de variata de modele de mingi tenis de masa precum si de palete pentru incepatori, in scop recreational, precum si palete profesionale pentru competitii. Desi este un sport de succes, dac doresti sa iti achizitionezi palete si mingi nu vei scoate foarte multi bani din buzunar. Cand vorbim de palete tenis de masa pret trebuie saaveti in vedere caacestea sunt probabil unele dintre cele mai ieftine articole sportive de achizitionat, fata de cele din alte sporturi.

Distribuie prietenilor tai aceste informatii:

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Sport
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro