Sisteme de constructii: tipologie si specificatii

Publicat in July 9, 2018   ·   Fara comentarii

Constructia din placi de beton reprezinta cel mai comun tip de sistem de constructie utilizat in zilele noastre. Dupa cum sugereaza si numele, aceasta are la baza un schelet de beton care este acoperit de un strat care poate fi din caramida, aluminiu sau sticla si care este atasat suprafetei exterioare a cladirii.

STRUCTURI DE BETON ARMAT

8materialesocosconstruct

constructii

Atunci cand spunem beton in domeniul constructiilor, in realitate se intelege beton armat. Numele complet al acestui material de constructii este betonul de ciment armat sau RCC. Acesta este un tip de beton care contine bare de otel, numite bare de armare. Aceasta combinatie functioneaza foarte bine, deoarece betonul este foarte puternic in compresie, este usor de produs la locul de productie si ieftin iar otelul este foarte puternic.

Pentru a realiza beton armat, se face o matrita numita cofraj care va contine betonul lichid si care ii va da forma de care este nevoie. O data ce otelul este la locul sau, se poate incepe pregatirea betonului prin amestecarea cimentului, a nisipului, a aschiilor de piatra intr-o gama de dimensiuni si a apei intr-un mixer de ciment si turnarea betonului lichid in cofraje pana la atingerea nivelului optim.

STRUCTURI DE OTEL

Otelul este un material extrem de puternic si flexibil. Acesta este motivul pentru care structurile din otel sunt ideale pentru zonele predispuse la cutremure.

Aceasta forta imensa reprezinta un mare avantaj pentru cladiri. O alta caracteristica importanta a incadrarii otelului este flexibilitatea sa. Acesta se poate indoi fara crapaturi, ceea ce reprezinta un alt beneficiu esential deoarece o cladire din otel se poate flexa atunci cand este impinsa intr-o parte de vant sau de un cutremur.

A treia caracteristica a otelului este plasticitatea sau ductilitatea acestuia. Aceasta inseamna ca, atunci cand este supus unei forte mari, acesta nu se va sparge brusc ca o sticla dar se va indoi incet din forma. Esecul in ramele de otel nu este unul brusc. O structura de otel rareori se prabuseste. Otelul, in majoritatea cazurilor, se comporta mult mai bine la cutremur decat majoritatea materialelor datorita acestor proprietati.

Constructia de otel cu ecartament usor este frecvent utilizata in cazul cladirilor rezidentiale si de joasa inaltime. Aceasta este asemanatoare din anumite puncte de vedere cu structurile din  lemn ale constructiilor.

CONSTRUCTII DIN LEMN

Constructiile din lemn sunt utilizate pe scara larga in cazul structurilor rezidentiale si de joasa inaltime. Acest material de constructie prezinta urmatoarele caracteristici esentiale:

  • este usor si permite realizarea rapida a unui sistem de constructii fara unelte sau echipamente grele
  • fiecare componenta poate fi purtata cu usurinta manual
  • este capabil sa se adapteze oricarei forme geometrice si poate fi acoperit cu o gama dicersa de materiale.

STRUCTURI DE ZIDARIE

Structurile de zidarie reprezinta un sistem de constructie care a fost folosit pe scara larga pana in perioada anilor ‘90. Acestea sunt alcatuite din pereti grei de caramida sau de piatra care sustin placi orizontale. Caramizile stau la baza acestor constructii.

SISTEMELE METALICE

Constructiile metalice prefabricate reprezinta un tip de constructie rapida si economica, potrivita pentru depozite si cladiri industriale.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Actualitate
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro