reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Singapore: oamenii de stiinta concept un robot sensibil la durere | 6pm.ro

Singapore: oamenii de stiinta concept un robot sensibil la durere

Publicat in October 26, 2020   ·   Fara comentarii

Dotat cu o piele artificiala sensibila, robotul poate adopta o reactie adecvata in caz de pericol semnalat de durere.

 

Singapore

In regnul animal durerea ocupa un loc important. Joaca rolul unei alarme care determina organismal sa reactioneze si sa se protejeze in fata unui stimul interpretat ca si o durere. Aceasta capacitate de a resimti acest tip de senzatie si de a deduce un comportament adecvat (a retrage mana din foc, sa oprim apa calda, etc), robotii asa cum ii cunoastem si ii percepem nu o au in dotare insa lucrurile s-ar putea schimba in curand. Cercetatorii din cadrul Universitatii tehnice Nanyang (Singapore) si-au imaginat un sistem care le permite robotilor sa resimta durerea. Obiectivul este acela de a obtine o copie perfecta a fiinte umane.

Oamenii de stiinta au pus astfel la punct un nou tip de piele artificiala dotata cu senzori “memtranzistori”. Acestia din urma stimuleaza memristorii, compusii electronici pasivi care retin informatia datorita faptului ca rezistenta electrica se schimba in mod permanent atunci cand un curent electric este aplicat. Ei sunt cei care detecteaza un stimul. Inlocuiesc astfel neuronii.

Un dispozitiv inteligent. Pielea artificiala a robotului este in egala masura dotata cu dispozitive de inteligenta artificiala care ii permit sa interpreteze stimuli drept semnale de durere si sa provoace o reactie adecvata in timp real. Faptul ca aceste dispozitive inteligente sunt plasate in apropiere de senzorii memtranzistori face astfel incat reactia in fata unui eventual pericol sa fie mai rapida.

In plus, aceiasi cercetatori au mai dezvoltat un gel ionic care permit repararea unor anumite pagube ale robotului la nivel electronic, cam ca si in filmul I, Robot.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri