Savantii au creat un element chimic mai greu decat uraniul

Publicat in May 6, 2014   ·   Fara comentarii

O echipa de oameni de stiinta de la Lawrence Livermore National Laboratory in colaborare cu cativa cercetatori rusi de la Joint Institute for Nuclear Research din Dubna au obtinut un nou element chimic denumit ununseptium. Pe data de 1 mai 2014, in Physical Review Letters a fost publicat studiul conform caruia acest element va completa tabelul periodic.

Ununseptium

Ununseptium

Ununseptium este un element supergreu, denumirea acestuia venind de la cei 117 protoni continuti de nucleu, acest tip de elemente neaparand in mod natural. Elemente supergrele sunt considerate cele care au peste 104 protoni, cel mai greu element ce se gaseste in stare naturala fiind uraniul, cu 92 de protoni.

In laborator se pot crea elemente mai grele decat uraniul prin diferite operatiuni chimice, cercetatorii putand adauga protoni in nucleul atomic printr-o serie de reactii de fuziune nucleara. Datorita acestui fapt, elementele supergrele sunt instabile si de autodistrug la timp scurt dupa ce au fost create.

Pentru ca acest nou element sa fie introdus in tabelul lui Mendeleev si sa fie recunoscut oficial, Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata trebuie sa elibereze un certificat de autenticitate. Ultimul element recunoscut de aceasta organizatie internationala trecut in tabelul periodic este copernicium.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro