reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Restaurantele au nevoie de o schimbare pentru a merge mai departe: designerul de interior, "doctorul spatiului" | 6pm.ro

Restaurantele au nevoie de o schimbare pentru a merge mai departe: designerul de interior, “doctorul spatiului”

Publicat in April 19, 2021   ·   Fara comentarii

Dincolo de efectele fizice și psihice pe care le-a avut asupra noastră, pandemia a atacat întreaga economie, inclusiv industria HoReCa – schimbată pe termen nedefinit, vizita la restaurant nu va mai fi nicicând la fel. Însă cum generezi spații care să inspire siguranță într-un context pandemic? Arhitecții Octav Roman și Natalia Berezovskaia, fondatori ai buticului de design interior Creativ Interior, vorbesc despre revigorarea spațiilor HoReCa în era post-Covid.

Designul interior al restaurantelor a fost schimbat încă din 2020, când designerul Cristophe Gernignon propune conceptul de PlexEat – peretele de plexiglas suspendat, care asigură distanțarea între clienți. Un an mai târziu, peretele de plexiglas încă rămâne un accesoriu nelipsit în restaurante, alături de alte soluții identificate de antreprenori, soluții menite să asigure siguranță și confort.

CST_9506

doctorul spatiului

Design care distanțează

Provocarea restaurantelor în 2021 este aceea de a asigura confort sigur – focusul cade pe sănătate și siguranță, mai mult ca niciodată. Dincolo de pereții despărțitori din plexiglas, soluțiile creative pentru distanțare în era Covid sunt nenumărate, elementele modulare și paravanele din materialele naturale fiind doar două exemple reprezentative.

Pandemia testează agilitatea brandurilor – focusul pe sănătate și curățenie nu trebuie să excludă nevoia de a le oferi clienților un spațiu confortabil și elegant. Spațiul se vindecă prin distanțare – un designer de interior reușește să creeze distanțare firească, ancorată în viziunea estetică a spațiului; dincolo de asta, distanțarea pandemică permite reîmprospătarea restaurantelor: mai puține mese, mai mult spațiu, deci mai mult aer. Un designer de interior nu se rezumă la amenajarea restaurantelor sau locuințelor, fie că vorbim de dormitoare sau idei pentru amenajarea unei bai moderne, ci trece mai departe de atât, către componenta emoțională; designul interior pornește de la felul în care arată încăperea și gravitează către felul în care se simte spațiul, ultima fiind o coordonată crucială în era Covid, când ne dorim spații în care să ne simțim cu adevărat bine.

Vizita la restaurant, experiența care îți imprimă starea de bine

Vizita la restaurant nu deservește doar unui singur scop; dincolo de ieșirea în oraș, ne dorim ca cele câteva ore pe care le petrecem într-un local să ne facă să ne simțim bine și să uităm de problemele care ne așteaptă afară. Chiar dacă pentru doar câteva ore, restaurantul e un portal către deconectare de exterior.

În perioada post-Covid, dorința de a te simți bine în restaurant s-a accentuat, iar designul e doar unul dintre artificiile care consolidează starea de wellbeing; prezența plantelor verzi – fitodesignul – culorile naturale, apetența către spațialitate și lumină naturală reușesc să transporte clienții într-o lume cât mai îndepărtată de ideea pandemiei, către o lume sigură și armonioasă, o fortăreață care garantează confort, eleganță și stare de bine.

“Crearea spațiilor verzi în restaurante și cafenele reprezintă un detaliu important atunci când este conceput designul interior. Clienții vin la restaurant nu doar pentru o masă copioasă, ci și pentru a se relaxa și a petrece timp într-o atmosferă confortabilă. Decorarea interiorului cu plante (sau fitodesign) în aceste localuri ajută vizitatorii să se relaxeze și să se simtă în mijlocul naturii, indiferent de sezon și de vremea de afară. În plus, plantele purifică aerul, absorb mirosurile de mâncare din bucătărie și ajută la compartimentări interioare pentru o mai multă intimitate.”

  • completează Octav Roman, arhitect al studioului de arhitectură Creativ Interior.

Impecabilul care inspiră

Indiferent de spațiul de care vorbim, cuvântul care descrie designul interior în 2021 este impecabil – curățenie și igienizare desăvârșită, care garantează siguranță. Digitalizarea este o altă coordonată a restaurantului post-pandemic: meniurile tradiționale sunt înlocuite cu cele digitale, scanate prin cod QR, iar softurile premium permit chiar automatizarea plasării comenzilor, în lipsa unui chelner.

Într-o eră marcată de coronavirus, clienții vor să fie ancorați la ce se întâmplă în bucătărie, motiv pentru care sunt din ce în ce mai apreciate bucătăriile open kitchen; aceste modele de bucatarii îți permit să vezi bucătarul în acțiune și îți oferă siguranța că știi condițiile în care a fost realizată farfuria ta. Deși pare un trend modern, rupt din vremea contemporană, bucătăriile în stil open kitchen datează încă din 1934, fiind un concept introdus de către Frank Wright; astăzi, un restaurant cu o bucătărie deschisă îți oferă chiar mai mult decât siguranță garantată: o experiență culinară desăvârșită.

“Să știți că vor veni vremuri mai bune. Noi sperăm, alături de prietenii noștri din HoReCa, să fie cât mai curând. Nu de alta, dar de restaurantele frumoase, pline de viață, de culoare, cu mâncare bună, cu vinuri delicioase și cu zumzetul acela de afterhours ne e dor tuturor.

Fiecare spațiu, fie acesta un restaurant sau hotel ar trebui să ofere oaspeților săi o experiență specială care îi face să se simtă confortabil și în siguranță. Cel mai probabil, după pandemie, principala cerință pentru proiectarea și conceperea noilor spații va fi crearea unor unități care să inspire siguranță.”

 – Natalia Berezovskaia, arhitect al studioului de arhitectură Creativ Interior.

Pandemia a înrădăcinat dorința ca vizita la restaurant să inspire siguranță și confort; dincolo de servirea mesei în oraș, un restaurant te poate teleporta într-o lume calmă și armonioasă, chiar dacă doar pentru câteva ore; 2021 ne-a învățat că luxul este sigur și eleganța – confortabilă, iar la asta aspirăm acum – intimitate și familiaritate chiar și la restaurant, alături de un design interior care să ne facă să ne simțim în siguranță. Pentru că siguranța generează stare de bine. 

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri