Parul alb – legatura stransa cu imunitatea

Publicat in May 19, 2018   ·   Fara comentarii

Un studiu recent efectuat asupra soarecilor de laborator explica de ce este posibil ca firele albe sa se inmulteasca dupa o infectie sau un stres cronic. Pierderea pigmentarii firului de par este asociata cu activarea imunitatii innascute. Se intampla uneori ca o persoana sa incarunteasca mai tare dupa o boala sau in urma unui stres cronic. Un studiu nou efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Alabama aparut in Plos Biology ofera o explicatie clara a acestui fenomen.

par alb

Cercetatorii au descoperit o legatura intre genele care contribuie la colorarea firului de par (sau a parului) si cele care informeaza organismul de existenta unei infectii. In momentul in care un virus sau o bacterie ataca organismul, sistemul imunitar innascut este cel care intra in actiune. Celulele raspund secretand molecule, interferoni, care activeaza apararea gazdei. Aici, cercetatorii au gasit o legatura neasteptata intre parul alb si imunitatea innascuta. In anii 1980, studiile efectuate pe soarecii de laborator au permis deja observarea faptului ca, expunerea la un virus murin favorizeaza albirea prematura a podoabei capilare.

Factorul MITF joaca un rol primordial in controlul diferitelor functii ale melanocitelor. La soareci, chiar daca gena mitf nu se exprima, putem constata o absenta totala a melanoblastelor la embrion ceea explica nasterea soarecilor complet albi. Cercetatorii au lucrat cu un tip de soareci predispusi sa aiba blana alba. La aceste animale, cercetatorii au activat in mod artifical raspunsul artificial innascut, mimand o afectiune virala. Rezultat : s-a observat la acesti soareci o pierdere semnificativa a melanocitelor, de unde si prezenta parului gri.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Sanatate
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro