reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Oamenii de stiinta explica de ce nu dormim bine pe luna plina | 6pm.ro

Oamenii de stiinta explica de ce nu dormim bine pe luna plina

Publicat in July 8, 2015   ·   Fara comentarii

Luna plina este un fenomen astrologic prezent in multe culturi ca un semn rau prevestitor sau cu puteri magice. Multe dintre efectele lunii pline despre care auzim in mod obisnuit sunt credinte populare si simple superstitii, insa ideea ca luna plina afecteaza somnul a fost de curand demonstrata de oamenii de stiinta pe baza unor experimente extensive realizate pe o serie de voluntari.

luna plina

luna plina

Cei 30 de voluntari al caror somn a fost analizat in perioadele cu luna plina dar si in conditii obisnuite au participat la testul efectuat de profesorul Christian Cajochen de la Spitalul Psihiatric al Universitatii din Basel. In timpul experimentului, profesorul a descoperit ca activitatea la nivelul creierului scade cu mai bine de 30% atunci cand este luna plina, iar aceasta descoperire este direct corelata cu faptul ca creierul uman are un ceas propriu circa lunar.

Efectul pe care luna plina il are nu este unic la oameni, existand dovezi ca numeroase rase de animale dorm mai putin in astfel de nopti. La animale aceasta reactie este considerata o adaptare evolutiva, prada fiind mai usor de prins datorita faptului ca noaptea este mai luminata, iar unii oameni de stiinta sunt de parere ca acelasi efect s-a pastrat si la om dupa ce a aparut pentru prima data la vanatori-culegatori.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri