reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Israelul vrea apă desalinizată în Marea Galileii | 6pm.ro

Israelul vrea apă desalinizată în Marea Galileii

Publicat in April 15, 2022   ·   Fara comentarii

Israelul, lider mondial în domeniul desalinizării, încearcă să rezolve o nouă provocare de proporţii aproape biblice: pomparea surplusului său de apă desalinizată pentru a umple Marea Galileei (cunoscută şi sub numele de Lacul Tiberiada), aflată în pericol de secare din cauza schimbărilor climatice şi a exploatării sale excesive, informează AFP.

Ploile neregulate, căldurile copleşitoare din timpul verii şi deturnările abuzive ale cursurilor de apă au exploatat excesiv acest lac cu apă dulce, situat la 200 de metri sub nivelul mării, unde Iisus a păşit pe apă şi a săvârşit miracolul înmulţirii pâinilor, şi care a servit timp de decenii drept rezervor de apă dulce pentru statul evreu.

În prezent, Israelul vrea să inverseze tendinţa de secare alimentând cu apă acest lac legendar prin intermediul unei reţele complexe de canale, tuneluri şi staţii de pompare construite în anii 1960.

Potrivit lui Noam Halfon, cercetător la serviciul de meteorologie israelian, temperaturile locale au crescut cu 2 grade Celsius pe parcursul ultimelor două decenii, cu vârfuri termice înregistrate în timpul episoadelor de secetă din perioada 2014-2018, ceea ce a dus la un risc de secare pentru Marea Galileei.

“Anumite modele de previzionare arată că vom avea mai puţine precipitaţii în general, cu o scădere cuprinsă între 10% şi 15% începând din a doua jumătate a secolului al XXI-lea”, a precizat Noam Halfon.

Boomul demografic creşte de altfel presiunea pe acest lac de importanţă strategică. “Populaţia se dublează la fiecare 30 de ani. Fără acest proiect (de umplere a lacului), situaţia ar fi îngrozitoare”, a adăugat cercetătorul israelian.

În regiunea dealurilor înverzite din nordul Israelului, muncitorii locali sapă şanţuri pentru a acoperi kilometri întregi de ţevi de canalizare care vor face legătura între uriaşele uzine de desalinizare şi Marea Galileei.

“Imediat după ce apa va circula în reţeaua de canalizare, aducând surplusul de apă produs de uzinele de desalinizare din centrul ţării, vom putea să ridicăm nivelul apei în Marea Galileei, care va deveni un rezervor operaţional”, a declarat Ziv Cohen, inginer la compania israeliană Mekorot şi coordonator al unei părţi din aceste lucrări.

Proiectul dispune de un buget de 1 miliard de şekeli (290 de milioane de euro) şi va permite până la sfârşitul anului 2022 inversarea tendinţei de secare, precum şi readucerea la viaţă a acestui rezervor ce era în trecut natural.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri