reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Firma de contabilitate sau contabil angajat? Care este cea mai buna solutie? | 6pm.ro

Firma de contabilitate sau contabil angajat? Care este cea mai buna solutie?

Publicat in May 5, 2019   ·   Fara comentarii

Orice firma, fie ea mica sau mare, aflata la inceput sau cu o istorie bogata in spate, trebuie sa apeleze fie la serviciile unei firme de contabilitate, fie sa isi construiasca un departament financiar – contabil. Care este cea mai buna optiune, insa?

Conform celor de la Navision, raspunsul poate sa difere destul de mult in functie de situatie. O firma mica s-ar putea sa gaseasca mult mai eficienta colaborarea cu o firma de contabilitate, in conditiile in care o astfel de firma are propriul program de contabilitate, costa foarte putin si are angajati mai multi contabili care elimina orice posibilitate de eroare.

firma de contabilitate

firma de contabilitate

O firma care are mai multi angajati, in schimb, s-ar putea sa gaseasca mult mai utila angajarea unui contabil in – house sau chiar crearea unui departament intreg de contabilitate. Motivele sunt numeroase:

  • Un contabil in house se va ocupa exclusiv de firma, acordandu-i toata atentia;
  • Toate secretele financiare vor fi cunoscute doar de o persoana, fara a exista riscul de a fi dezvaluite;
  • Se poate folosi un program contabil personalizat pe nevoile firmei. De foarte multe ori, firmele mari au nevoie de tot felul de statistici, de functionalitati inedite ale programelor de contabilitate si de o siguranta mare a datelor. Anumite programe pot fi personalizate si partea buna este ca exista programe gratuite de contabilitate (gratis bogføringsprogram), care pot fi testate inainte de a fi platite.

Exista si posibilitatea functionarii unei firme fara a avea un contabil angajat sau o colaborare cu o firma de specialitate?

In teorie, da. Responsabilul pentru contabilitate este administratorul, c are isi poate face singur actele contabile. Din pacate, nu poate sa redacteze bilantul contabil si este supus riscului de a face erori.

In cazul in care contabilitatea nu este facuta corect sau lipseste cu desavarsire, riscurile asumate de administrator sunt uriase:

  • Pot fi intrerupte anumite relatii de afaceri cu terti care solicita acte contabile;
  • Exista posibilitatea de a primi sanctiuni de la organele de control. De regula, amenzile se situeaza intre 500 si 30000 de lei;
  • Costurile de refacere a actelor contabile sunt uriase, mult mai mari decat sunt costurile platii lunare a unei firme sau a unui contabil.

Criterii de alegere a contabilului sau a firmei de contabilitate

Cei care au nevoie de un contabil trebuie sa aiba in vedere:

Costurile. Nu doar costul lunar conteaza, ci si costurile adiacente, precum cele cu plata unui program de contabilitate.

Specializarea persoanelor care fac contabilitatea. Indiferent ca este angajat un contabil intern sau se apeleaza la o firma, persoanele care se ocupa de actele financiare ale firmei trebuie sa fie foarte bine pregatite.

Cunoasterea legislatiei la zi. Este un alt criteriu important. Din pacate, este destul de greu de verificat daca acest criteriu este indeplinit.

Responsabilitatea. Contabilii trebuie sa isi asume toata responsabilitatea unei eventuale greseli. Tocmai de aceea, este bine sa se citeasca cu o foarte mare atentie ceea ce este stipulat in contractul de prestari-servicii.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Arhiva stiri