reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Exobiologie- exista oare oxigen, in oceanul Europei, adica luna lui Jupiter? | 6pm.ro

Exobiologie- exista oare oxigen, in oceanul Europei, adica luna lui Jupiter?

Publicat in March 27, 2022   ·   Fara comentarii

Daca viata exista in oceanul Europei, luna inghetata a lui Jupiter, poate avea oxigen, dar acesta nu ar fi produs prin fotosinteza.

 

exobiologie

Intr-un moment in care cautarea vietii in alta parte decat pe Pamant este pe cale sa intre intr-o noua faza datorita telescopului James-Webb, merita sa ne amintim ca, la inceputul anilor 1980, in celebrul sau roman 2010: Odiseea 2, Arthur Clarke — celebrul inventator al conceptului de satelit geostationar – lua deja in serios ideea ca formele de viata ar putea exista in ocean, sub bancheta de gheata a Europei, adica luna inghetata a planetei Jupiter.

Inspirati de cele ale formelor de viata din vecinatatea gurilor hidrotermale din abis in timpul anilor 1970, unii au speculat ca ar putea exista unele similare in oceanul european, acest vulcan provenind, ca in cazul Io, din fortele de maree ale Sistemul jupiterian. Acesta poate fi modul in care a aparut viata pe Pamant, in peretii de aerisire ai gurilor hidrotermale similare care au fost gasite in timpul eonului geologic Hadean sau in Archeanul timpuriu.

Aceste idei au capatat din ce in ce mai multa greutate de-a lungul anilor, pana la punctul in care misiuni in Europa, direct sau indirect, au fost luate in considerare sau sunt deja in pregatire precum Juice si mai ales Europa Clipper.

Oxigen nebiogen peste Europa

Amintiti-va ca pe Planeta noastra Albastra, gurile hidrotermale descoperite in oceane inca din anii 1970 in vecinatatea zonelor vulcanic active sunt oaze de viata care isi extrag energia lor din chimiosinteza care este pe baza de sulf, fara vreun fel de lumina solara. Exista motive intemeiate sa credem ca utilizarea oxigenului de catre formele vii a fost un pas important pentru evolutie, deoarece ofera o sursa de energie mult mai eficienta.

Acest oxigen este produs in principal pe Pamant prin procesul de fotosinteza si, prin urmare, este dificil de vazut cum s-ar putea intampla acest lucru in oceanul global sub banchiza de gheata al Europei, care oricum este deja foarte departe de Soare. Prin urmare, s-ar putea crede ca acesta este un factor limitativ pentru evolutia formelor complexe de viata pe Europa. Intr-adevar, unii se intreaba daca celebra explozie cambriana de pe Pamant nu a fost favorizata cumva de o explozie mai mare de oxigen care este disponibil.

Cu toate acestea, un grup de cercetatori in planetologie condus de membri ai Universitatii din Texas din Austin (SUA) avanseaza intr-un articol ca oceanul Europei ar putea fi la fel de bogat in oxigen ca oceanele Pamantului.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri