reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Euro sarbatoreste 20 de ani: bilantul acestei monezi unice | 6pm.ro

Euro sarbatoreste 20 de ani: bilantul acestei monezi unice

Publicat in December 25, 2021   ·   Fara comentarii

Pe data de 1 ianuarie, euro va implini frumoasa varsta de 20 de ani. In 1 ianuarie 2002, moneda unica si-a facut aparitia in buzunarele si portofelele europenilor. Ocazia perfecta pentru noi de a face un bilant. Pentru inceput, o idee adesea dezbatuta de specialisti: euro a facut in asa fel incat sa creasca preturile. Este adevarat ca, in urma cu 20 de ani, unii comercianti, brutari sau posesori de restaurante, au profitat de trecerea spre euro pentru a creste preturile. Acest fenomen poarta numele de efect de majorare.

 

20 ani euro

Insa, unele studii arata ca euro nu a reprezentat principalul factor care a determinat inflatia. Este simplu: preturile au crescut si in epoca in care a existat franc francez, franc elvetian sau alte monezi europene.

Intr-un final, euro ne-a adus schimburi comerciale facilitate intre toate tarile europene si, mai ales, stabilitate. Datorita monezii europene euro, companiile evolueaza intr-un mediu securizat, cu o moneda solida. Este un lucru bun pentru afaceri si pentru piata locurilor de munca.
Un exemplu concret, pentru planul de relansare de 100 de miliarde, 40 de miliarde provin din Europa, si asta datorita euro.

Uneori, o concurenta neloiala
Statele membre au avut intotdeauna nivele de bogatie si de fiscalitati diferite, ceea ce, uneori, a provocat o concurenta neloiala pentru euro. Un exemplu vine din Franta: muncitorii detasati. Un alt exemplu: Germania, acuzata de faptul ca ar fi profitat de euro pentru a-si exporta masinile si sa isi zdrobeasca vecinii europeni care nu isi pot devaloriza monezile pentru a castiga in competitivitate.

In mod global, euro se afla intr-o stare buna de sanatate. Dovada, unele tari europene au cerut in egala masura adoptarea euro ca moneda oficiala, tari precum Croatia si Bulgaria. Pentru moment, nu s-a luat nicio decizie cu privire la aceste doua tari, probabil urmeaza in viitorul apropiat.

Sursa: https://rmc.bfmtv.com/emission/l-euro-fete-ses-20-ans-quel-bilan-pour-la-monnaie-unique-2052957.html

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri