Esti asigurat RCA? Stii toate aceste lucruri despre asigurarea pe care o platesti?

Publicat in July 25, 2018   ·   Fara comentarii

Orice posesor de autovehicul din Romania trebuie sa plateasca o asigurare auto, denumita RCA, sau asigurare de raspundere civila auto. Legislatia spune cat se poate de clar ca aceasta polita este obligatorie, chiar daca exista si un numar mult prea mare de soferi care se sustrag de la obligatie.

De cele mai multe ori, singura preocupare a posesorilor de autovehicule este acela de a gasi cel mai ieftin RCA si de a intra in legalitate, trecand peste nevoia de informare. Din acest motiv, in cazul unui eveniment exista riscul ca asiguratul sa nu stie ce sa faca.

asigurare auto

asigurare auto

Gasirea unui RCA ieftin online este o misiune destul de usoara, iar internetul este plin de sfaturi utile in acest sens. Informarea este ceva mai dificila. Tocmai de aceea, cei de la romasig.ro au creat un set de informatii importante despre aceasta asigurare auto, pe care orice sofer trebuie sa le cunoasca.

5 informatii esentiale despre asigurarea de raspundere civila auto

1) Incheierea unui contract de asigurare RCA inseamna si achizitia unei polite Carte Verde. Practic, asiguratii pot calatori fara probleme si in strainatate. Inainte de calatorie este bine sa se verifice lista cu tarile in care este acceptata o astfel de polita, in conditiile in care sunt si state ale lumii care in care Cartea Verde nu este valabila. De regula, in Europa nu ar trebui sa existe probleme.

2) Amenzile pentru lipsa asigurarii sunt destul de mari. Sumele pot ajunge la 2000 de lei, iar partea cu adevarat neplacuta este faptul ca o masina neasigurata va avea retinute placutele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare.

3) Un accident intre autovehicule ale aceleiasi persoane nu face obiectul unei asigurari RCA. Un astfel de accident poate sa fie perceput drept incercare de fraudare a asiguratorului. De asemenea, asiguratorii nu acopera nici pagube produse in timpul unei infractiuni sau atunci cand asiguratul produce un accident intentionat.

4) In cazul unui accident, chiar si atunci cand nu este grav, notificarea asiguratorului trebuie sa se faca in cel mai scurt timp. Obligatia acestuia este de a constata pagubele in maxim 5 zile. Partea buna este ca in cazul unui accident usor, constatarea nu trebuie sa fie facuta de catre Politie, iar solutionarea se poate face cu ajutorul unui formular de constatare amiabila.

5) Nu orice autovehicul poate sa fie asigurat. Pentru a putea beneficia de o asigurare RCA, autovehiculul trebuie sa fie inmatriculat sau sa aiba actele depuse pentru inmatriculare. De asemenea, trebuie sa fie in posesia celui care doreste sa il asigure.

Informarea este foarte importanta. In momentul in care se incheie o asigurare RCA nu este suficient sa se caute o solutie acceptabila din punct de vedere al costului si sa se semneze, fara interes, toate actele puse in fata de asigurator. Orice sofer trebuie sa aiba cunostinte solide, in asa fel incat sa ia cele mai bune decizii in cazul unui eveniment neplacut.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Auto
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro