reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

De ce igiena orală e mai importantă acum ca niciodată – cum ne afectează pandemia dantura și ce avem de făcut, cu Dr. Alexandra Mircea | 6pm.ro

De ce igiena orală e mai importantă acum ca niciodată – cum ne afectează pandemia dantura și ce avem de făcut, cu Dr. Alexandra Mircea

Publicat in April 19, 2021   ·   Fara comentarii

Tindem să ignorăm subiectele legate de igienă orală, pentru că suntem de părere că știm deja. Poate ca știm, însă nu conștientizăm cu totul importanța igienei orale mai ales acum, pe fond pandemic, când a ține virușii și microorganismele la distanță este o necesitate. Dr. Alexandra Mircea vorbește despre igiena orală adecvată și despre cum aceasta contribuie la starea noastră generală de sănătate. 

Igiena orală trebuie văzută ca un prim pas către îngrijire personală; adeseori considerăm că periajul este o altă treabă pe care o avem de făcut, însă ignorăm că, acum mai mult ca niciodată, cavitatea noastră orală e portalul prin care putem contracta viruși și bacterii, inclusiv noul Coronavirus. Aceste detalii propulsează igiena orală către un alt nivel, pentru că doar având grijă de dantura noastră putem păstra cantitatea de bacterii din gură la minimum. Așadar, igiena orală e o fereastră către întreaga stare de sănătate a organismului. Pornind de la această premisă, iată la ce ne recomandă medicul Alexandra Mircea, stomatolog, să fim atenți.

igiena orala

igiena orala

Periaj complet – ce știm și ce facem în realitate

Periajul dentar reușește să țină bacteriile la distanță atâta timp cât este efectuat corect și complet. Dinții trebuie periați de sus în jos, [nu în direcție orizontală, stânga-dreapta], pentru cel puțin două minute. Dincolo de acest aspect, un periaj dentar eficient trebuie însoțit de ață dentară și apă de gură, pentru ca placa bacteriană să poată fi îndepărtată.

Când vine vorba de periuța de dinți pentru care optăm, varianta electrică asigură o îndepărtare mai eficientă a bacteriilor; dar indiferent de tipul de periuță pe care o alegem, trebuie să ne asigurăm că o schimbăm suficient de des (atât periuțele tradiționale, cât și capetele periuței electrice trebuie schimbate odată la două sau trei luni). În ceea ce privește pasta de dinți, natural nu înseamnă întotdeauna mai bun – o pastă de dinți eficientă trebuie să conțină fluor, care ține cariile la distanță. Totodată, o componentă la fel de importantă a periajului este curățarea limbii, care, în caz contrar, poate depozita numeroase bacterii și celule moarte.

Dieta echilibrată – ce mâncăm pentru ca dinții noștri să nu aibă de suferit

Dulciurile sunt acide, iar asta transformă dantura noastră într-una mult mai predispusă către carii. Nu înseamnă că ar trebui să scoatem complet din meniu orice dulce, însă e important să limităm consumul de zahăr; dieta echilibrată ajută la funcționarea optimă a întregului organism, inclusiv la menținerea unei danturi sănătoase.

Dincolo de carii, o dietă bogată în proteine și fibre, și săracă în zaharuri, ține la distanță și alte afecțiuni dentare, precum gingivita. La fel de important este să evităm alimentele tari – pâinea crocantă și popcornul, dar și bomboanele care pot fi cauza dinților ciobiți sau crăpați.

Vizita la stomatolog – obligatorie, acum mai mult ca niciodată

Pandemia a schimbat felul în care privim lucrurile; suntem mai atenți la noi și la imaginea pe care o afișăm, motiv pentru care igiena orală devine parte integrantă a rutinei de îngrijire pe care o adoptăm.

Vizita la stomatolog de minimum două ori pe an îți asigură o dantură nu doar frumoasă, ci și sănătoasă și perfect funcțională; igienizările profesionale la un doctor stomatolog bun in Bucuresti sunt imperios necesare, pentru că periajul dentar realizat la domiciliu nu e suficient pentru ca placa bacteriană să fie îndepărtată complet. Iar mergând la control regulat, putem afla dacă în cavitatea noastră bucală se ascund infecții sau afecțiuni de care nu știam și care, tratate la timp, nu vor duce la complicații.

Pe fond pandemic, igiena orală adecvată e un pas peste care nu putem sări în rutinele de îngrijire de dimineața și seara. Dincolo de un automatism pe care îl deprindem încă din frageda copilărie, igiena orală e mai mult de atât: un portal către o stare de sănătate generală bună și o asigurare că orice virus – cu precădere coronavirusul în această perioadă – va fi ținut la distanță. Când ne dor dinții sau nu suntem complet mulțumiți de felul în care dantura noastră arată, zâmbim mai puțin; iar când vom putea ieși din nou pe străzi fără mască, trebuie să fim capabili să zâmbim cu încredere.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri