Dansul fetelor de la Capalna sau cum ramane portul popular inca viu

Publicat in August 15, 2013   ·   Fara comentarii

Ca mai nimeni dintre romani nu mai poarta in viata de zi cu zi straie populare, asta e deja un lucru comun si acceptat de toata lumea. Singurele ocazii in care mai vedem oameni imbracati in straie populare sunt fie la serbarile campenesti, fie la televizor la emisiunile de folclor sau, mult mai rar, atunci cand unii oameni inca se incapataneaza sa respecte traditiile populare.

ie-traditionala-romaneascaDansul fetelor de la Capalna e cel mai bun exemplu in acest caz. Traditia e originara dintr-un sat din judetul Alba, iar originile dansului se pare ca dateaza inca din perioada 1200-1300. Cert e ca e practicat cu regularitate in continuu vreme de mai bine de 700 de ani, ba mai mult, el continua sa fie practicat in ciuda faptului ca tot mai multi oameni renunta la folclor in detrimentul unui trai mai comod, dar fara de traditii.

Pentru a lua parte la acest dans, fetele trebuie sa se imbrace in straie populare (adica cu vesta si ie romaneasca, cu palarie cu boruri si sort in fata si in spate). El este practicat de fete tinere de cele mai multe ori, intrucat conditia primordiala a participarii la acest dans este aceea ca fetele/femeile nu trebuie sa fie maritate.

Numele oficial al dansului este de fapt “Purtata fetelor de la Capalna”. De regula, ansamblurile care tin viu acest obicei se impart in 3 categorii de varsta: copii cu varsta de pana la 4-5 ani (neaparat fete), fete de pana la 18 ani si apoi, femei tinere, de orice varsta, dar care sa fie nemaritate. Dansul e foarte spectaculos, chiar daca miscarile sunt foarte line.

Fetele se tin stranse unele de altele si canta despre dragoste. Unii spun ca acest dans ar fi de fapt un fel de ritual de fertilitate, data fiind cerinta principala ca cele ce participa sa nu fie maritate.

Distribuie prietenilor tai aceste informatii:

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Social
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro