reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Cum se calculeaza salariul minim pe economie | 6pm.ro

Cum se calculeaza salariul minim pe economie

Publicat in October 24, 2019   ·   Fara comentarii

Salariul minim pe economie este suma minima pe care legea unei tari il prevede pentru a fi platit angajatilor. Valoarea salariului minim pe economie se stabileste prin hotarare a Guvernului. Salariul minim pe economie, denumit si salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, este, in sine, o masura de protectie a salariatilor.

Fixarea unei sume minime pe care toti angajatorii din Romania, fie companii de stat, fie private, sunt obligati sa o plateasca salariatilor are ca scop satisfacerea necesitatilor minime ale acestora din urma.

6pm

salariul minim

Cum se calculeaza salariul minim pe economie

In 2019 salariul minim brut pe economie este de 2080 lei. Din aceasta suma salariatului i se retin contributiile obligatorii, CAS (25%) si CASS (10%), dar si impozitul pe venit (10%). Deducerea personala aplicata este de 465 de lei (pentru salariatii fara persoane in intretinere) pana la 1265 lei (pentru cei cu peste 4 persoane in intretinere). La final de luna, angajatatul platit cu salariu minim pe economie va ramane cu un salariu net, in mana, de cel putin 1263 de lei, in functie de deducerea personala.

Cum se calculeaza salariul minim brut pentru studii superioare

De la inceputul anului 2019, Guvernul a stabilit un salariu minim diferentiat pentru functiile cu studii superioare, in valoare de 2350 lei, cu conditia ca salariatul sa aiba cel putin un an vechime in domeniul studiilor superioare necesare functiei pe care o ocupa.

Angajatii pe salariu minim pentru studii superioare beneficiaza de deduceri personale intre 390 lei (pentru salariatii fara persoane in intretinere) si 1190 lei (pentru cei cu peste 4 persoane in intretinere). Dupa retinerea si virarea CAS, a CASS si a impozitului pe venit, salariul minim net pentru acestia va fi de 1414 lei, in functie de deducerea personala.

Venit minim diferentiat pentru lucratorii din constructii

Tot din 2019, angajatii din domeniul constructiilor au un salariu minim pe economie de 3000 de lei. Acestia sunt scutiti de plata CASS, iar CAS este redus cu 3,75%, fiind de doar 21,25%. Salariul minim net incasat de un lucrator in constructii este de 2.362 de lei.

In ultima vreme, salariul minim brut pe tara a fost actualizat de la an la an si este de asteptat sa apara noi modificari incepand cu 1 ianuarie 2020. O eventuala Hotarare de Guvern in acest sens ar urma sa fie luata in decembrie 2019.

Ultima modificare a Legislatiei Muncii in privinta salariului minim pe economie a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019, cand venitul brut minim garantat in plata a fost majorat de la 1900 de lei, la 2080 de lei.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri