Cum sa depasiti stresul de la examenul de conducere

Publicat in June 18, 2017   ·   Fara comentarii

Stresul si emotiile din timpul examenului de conducere sunt o problema pentru o buna parte din incepatori iar rezultate acestor emotii pot duce deseori la un rezultat nefavorabil in cadrul testului auto. Indiferent la cat de bine pregatit esti pentru un asemenea examen, involuntar starea de anxietate isi poate face simtita prezenta. Chiar si persoanele care sunt in mare parte a timpului calme si linistite pot intampina astfel  de probleme.

In primul rand fiecare dintre persoanele care se regasesc in aceasta postura trebuie sa isi puna intrebarea: De ce sunt atat de stresat? Odata ce ati inteles motivul puteti sa gasiti solutii pentru a diminua acest efect negativ sau chiar de a-l elimina.

stres la examen

stres la examen

Pentru a intelege in detaliu aceasta problema am mers direct la profesionisti si am cules informatii de la cei care se confrunta zilnic cu astfel de probleme: scolile de soferi. Una dintre acestea este Scoala Auto Best, iar personalul de acolo ne spune ca problema apare la cei mai multi dintre cei care sustin examenul de conducere indiferent de varsta sau de numarul examenului auto pe care il sustine. Totusi, exista o diferenta in a fi putin ingrijorat si in a fi cu adevarat nervos priviind sustinerea acestui test. Diferenta este ca cu cat emotiile sunt mai puternice, cu atat mai mult acest lucru va poate afecta modul in care excelati in cadrul acelui examen. La fel ca orice test, este normal sa ne facem griji cu privire la un rezultat negativ, iar numarul testelor pe care le parcurgem in viata sunt numeroase. Mai multe decat atat, examenul auto este compus din doua teste, unul teoretic si altul practic. Cei mai multi dintre noi, au probleme in a-si stapani emotiile la unul dintre cele doua, acestea fiind foarte diferite atat ca forma cat si ca metoda de examinare. Marea majoritate reusesc sa treaca examenul teoretic, fiind considerat un tip de testarea cu care s-au mai confruntat si care tine de invatare, totusi partea practica este diferita si ajunge sa incurce pe multi dintre noi atunci cand dorim sa luam carnetul de conducere.

Testul auto pune si o mare greutate psihica pe cursant atat in mod direct cat si indirect. Apare senzatia cum ca toti ceilalti au luat permisul iar tu ai ramas singurul lasat pe dinafara, mai exista si presiunea celor apropiati, prieteni sau familie. Unii dintre noi necesita si o incurajare morala sau un suport psihic pentru a capata incredere, altii au nevoie de spatiu si de liniste iar ajungerea la un numitor comun privind ceea ce te face sa te simti mai in siguranta pentru acest examen este un aspect important pe care fiecare dintre cei ce se regasesc in aceasta postura trebuie sa il inteleaga. Doar simplul fapt ca toti ceilalti pot conduce pune o presiune semnificativa pe umerii celor care nu pot. Este o frica de esec, teama de a fi cel lasat deoparte, teama de a nu fi primit in clubul celor care au carnet de conducere, teama de a fi respins de prieteni, teama de a vedea oameni care nu sunt atat de inteligenti ca tine si care au carnet de conducere iar sentimentele negative pot continua.

Pentru a rezolva problemele legate de temeriile examenului de permis auto este recomandat sa exersati impreuna cu instructorul vostru exact lucrurile de care te temi cel mai mult. Un examen auto va avea intotdeauna una sau doua cereri speciale pe care trebuie sa le faceti, ori una dintre garari, parcarea laterala, intoarcerea din trei miscari sau mersul inapoi. Programati-va examenul auto intelept astfel incat sa aveti timpul necesar pentru a exersa suficient si de a ajunge la nivelul pe care vi l-ati propus. De asemenea, informati-va corespunzator privind locul de sustinere al examenului. In Bucuresti spre exemplu acesta se sustine in 3 locatii la alegere, Parcul Caron, Bucurestii Noi sau Republica. Fiecare dintre aceste zone are dezavantajele si avantajele ei, iar in functie de capacitatile tale ca sofer alege acea zona care te avantajeaza cel mai mult.

Salvează

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Educatie
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro