reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Cum a devenit 1 mai Ziua Muncii? | 6pm.ro

Cum a devenit 1 mai Ziua Muncii?

Publicat in May 1, 2021   ·   Fara comentarii

Am fi tentati sa credem ca 1 Mai este o zi de sarbatoare si mai ales libera dintotdeauna insa, in realitate, este o sarbatoare destul de recenta.
Cum a devenit insa 1 Mai Ziua Muncii?

 

1 Mai

Dupa incheierea Razboiului Civil din America, oameni din mai multe orase americane au inceput sa ceara scaderea programului de munca de la 10 ore la 8 ore.

In cateva state au fost adoptate legi in acest sens. Pe data de 1 mai 1886, in Chicago se organizeaza o greva organizata de catre Federatia Sindicatelor din Statele Unite ale Americii si Canada. Numai putin de 40.000 de persoane au iesit pe strada pentru a cere introducerea urmatoarei stipulatii: 8 ore de munca pe zi sa constituie ziua legala de munca peste tot. Un protest initial pasnic s-a transformat la scurt timp intr-o revolta intinsa pe cateva zile carcaterizata de revolte violente intre fortele de ordine si manifestanti.

Ziua de munca a fost recunoscuta in mod oficial abia trei ani mai tarziu, in 1889, in cadrul Primului Congres Socialist International din Paris cu scopul de a se comemora astfel lupta dintre uniune si fortele statului din Chicago.

La noi in tara, 1 mai a fost sarbatorita la inceput doar din cand in cand din perioada lui Carol I insa abia in perioada comunista a inceput sa fie asimilat acest eveniment. In perioada comunista aveau loc manifestari de amploare pe stadioane si pe strazi. Dupa decembrie 1989 ziua de 1 mai a ramas in mentalul colectiv insa s-a renuntat la manifestatii.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri