reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Creierul, seful de orchestra al hormonilor nostri | 6pm.ro

Creierul, seful de orchestra al hormonilor nostri

Publicat in April 20, 2022   ·   Fara comentarii

In momentul in care citesti acest articol, neuroni situati in hipotalamus sintetizeaza un hormon, gonadoliberina. Un lucru care unora nu li se pare surprinzator insa accelerarea activitatii acestor neuroni la pubertate amorseaza un dialog surprinzator intre creier si organele genitale, fara de care nu am fi capabili sa ne reproducem.

 

creier si hormoni

Intai si intai, trebuie sa mentionam faptul ca gonadoliberina stimuleaza celulele situate in hipofiza anterioara. Aceste celule secreta la randul lor doi hormoni (LH si FSH) al caror misiune este aceea de a actiona asupra gonadelor – ovare la femei, testicule la barbati. Gonadele declanseaza mai apoi productia de hormoni sexuali (estrogen, progesteron, testosteron). Acest sistem poarta denumirea de axa gonadotropa. Hormonii sexuali joaca un rol de reglare exersand o actiune de retrocontrol: actioneaza asupra neuronilor care produc gonadoliberina, diminuand activitatea acestora (retrocontrol negativ) sau sporind-o (retrocontrol pozitiv permitand ovulatia la femei). Din acest punct de vedere, creierul este fara indoiala sexuat.

Nu doar hormonii sexuali sunt produsi datorita unor reactii in lant initiate de creier si au si un efect asupra acestuia. Intinderea actiunii lor este intens studiata de oamenii de stiinta. Mai ales in viata fetala atunci cand creierul bebelusului este inca in formare.

Viitoarele organe sexuale sunt aceleasi la toti embrionii. Este sexul genetic (XX pentru fete, XY la baieti) care, la fat determina transformarea gonadelor in testicule sau in ovare. Aceste gonade produc hormoni sexuali care penetreaza in special in creier. Acestea joaca un rol major in special in organizarea cerebrala, conducand la formarea axei gonadotrope. Actiunea lor se intinde si la alte regiuni ale creierului? Ne influenteaza in vreun fel comportamentul? Pentru moment aceste intrebari nu au un raspuns clar.

Numeroasele experiente efectuate asupra animalelor au scos la iveala faptul ca nivelul de hormoni diferiti in perioada prenatala sau dupa au o consecinta directa asupra comportamentului sexual de mai tarziu.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/le-cerveau-chef-dorchestre-de-nos-hormones-179879/

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri