Contre la Berlin, pe tema relației cu China

Publicat in November 1, 2022   ·   Fara comentarii

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a cerut marţi schimbări în politica Berlinului faţă de China, declaraţie făcută chiar înaintea vizitei pe care cancelarul german Olaf Scholz o începe vineri în această ţară, într-un moment în care Occidentul îşi înăspreşte poziţia faţă de Beijing pentru apropierea acestuia de Moscova şi presupusele încălcări ale drepturilor omului, relatează Politico.eu şi agenţia DPA.

Annalena Baerbock doreşte o ”nouă strategie faţă de China”, care să fie mai agresivă, a semnalat marţi în Uzbekistan şefa diplomaţiei germane, punând astfel presiune pe Scholz înaintea vizitei.

”Cancelarul federal (Scholz) a decis momentul călătoriei sale” în China, a mai spus ea, potrivit Politico.eu, care observă fricţiuni între reprezentanta partidului Verzilor şi cancelarul social-democrat.

”Acum este crucial să transmitem clar Chinei mesajele pe care le-am înscris împreună în acordul de coaliţie” în Germania, a indicat Baerbock.

”Aşa cum este bine cunoscut, am menţionat clar în acordul de coaliţie că China este partenerul nostru în chestiuni globale, pe care nu-l putem decupla într-o lume globalizată, dar şi că China este de asemenea un competitor şi tot mai mult un rival sistemic”, a insistat ea.

Aşadar, conform şefei diplomaţiei de la Berlin, acordul coaliţiei guvernamentale germane presupune că ”ne vom baza politica referitoare la China pe această abordare şi ne vom alinia de asemenea cooperarea cu alte regiuni ale lumii”.

”Am spus clar că noi, ca guvern federal, elaborăm o nouă strategie faţă de China”, a mai afirmat ea, referindu-se la discuţia avută cu omologul său uzbek, Vladimir Norov.

Trebuie să se transmită clar Beijingului ”că problema competiţiei corecte, cea a drepturilor omului şi a recunoaşterii dreptului internaţional reprezintă fundamentul cooperării noastre internaţionale”, a subliniat Baerbock.

Comentariile sale ilustrează diferenţele de opinie din cadrul guvernului german de coaliţie după decizia de a permite companiei chineze Cosco să cumpere un pachet de acţiuni al portului Hamburg. Conform mass-media, Verzii şi liberalii formaţiunii FDP s-au opus acestei tranzacţii susţinute de cancelarul social-democrat. În final, compania chineză a primit acceptul să cumpere un pachet de acţiuni mai mic decât cel prevăzut iniţial.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri