reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Cimitire in Bucuresti – Cultura si Istorie | 6pm.ro

Cimitire in Bucuresti – Cultura si Istorie

Publicat in May 23, 2021   ·   Fara comentarii

Cimitirele reprezinta, pentru toate tarile din lume, un loc unde cultura si istoria se imbina, chiar daca, la prima vedere, acest aspect poate parea ca nefiind intuitiv.

Cu toate acestea, cimitirele contin fragmente din viata fiecarui om, textele fiind, de cele mai multe ori, insiruite pe pietrele funerare. Mai mult decat atat, ele contin monumente si mausolee impresionante din punct de vedere arhitectural, cum ar fi cele construite de catre celebrul arhitect Ion Mincu.

a3

cimitire

Ion Mincu a ridicat cele trei mausolee gasite in Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din Romania: Mausoleul Familiei Ghica, cel al lui Cantacuzino si cel al fratilor Gheroghieff. El a mai fost autorul altor monumente ce pot fi regasite in Piata Eroii Revolutiei, cum ar fi Monumentul funerar al generalului Iacob Lahovary.

Acesta din urma ii ordonase arhitectului sa construiasca monumentul, iar lucrarile au luat contur chiar in centrul cimitirului Bellu. Din pacate, in anul 2008, cavoul a fost profanat chiar de Primarul Sectorului 5 de atunci, Marian Vanghelie, deoarece acesta si-a dorit sa isi inmormanteze niste rude in acel loc. Dar, la doar cativa ani dupa, capela funerara ce il comemora Iacob Lahovary a fost clasata, pe buna dreptate, ca monument istoric.

Un cimitir din Bucuresti mai putin cunoscut

Cimitirul Evanghelic Lutheran reprezinta o gura de aer pentru atmosfera sufocanta pe care capitala o ofera. Daca doriti sa calatoriti in trecut cu cel putin un secol, atunci se merita sa vizitati acest loc uitat de lume de pe strada Giurgiului. Pe teritoriul cimitirului exista diverse locuri de inmormantare ale unor personalitati importante de la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar si monumente absolut superbe construite de arhitectii acelei perioade. Cele mai importante persoane care isi au locul de veci in Cimitirul Evanghelic Lutheran sunt:

– Karl Storck – sculptor care a realizat „Monumentul Domnitei Balasa”, „Statuia spatarului Mihail Cantacuzino” si multe altele
– Wilhelm Knechtel – acesta era peisagistul Casei Regale, in timpul domniei lui Carol I
– Gustav Adolf Suter – arhitect elvetian, remarcat prin asanarea mlastinilor din Filaret si a fost unul dintre cei care a pus bazele Parcului Carol I.
– Emil Wilhelm Becker – sculptor care a creat monumentul „Avantul Tarii”, cu ajutorul lui Arghir Culina.

Desi multi dintre noi au impresia ca au vizitat tot ce se putea vizita in orasul lor de resedinta, exista anumite oaze de cultura si istorie mai putin cunoscute, cum ar fi cel Evanghelic Lutheran. Totusi, un lucru este cert si, totodata, trist: multe dintre aceste lacasuri sunt vandalizate si, odata cu trecerea timpului, acoperite de vegetatie, iar acest lucru se datoreaza doar lipsei de interes a statului roman.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri