reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Cetatea din Targu Mures ascunde cel mai vechi monument industrial din Romania | 6pm.ro

Cetatea din Targu Mures ascunde cel mai vechi monument industrial din Romania

Publicat in October 30, 2012   ·   Fara comentarii

Lucrarile de reabilitare si sapaturile arheologice efectuate in Cetatea din Targu Mures au scos la lumina o fabrica de caramida din secolul XVII.

cetatea targu mures

cetate

Dupa scrierile conservate din acea perioada, in Targu Mures functionau doua astfel de fabrici, cea care a fost descoperita aici fiind cel mai probabil cea denumita Sura Mica si in ea se produceau aproximativ 4000 de caramizi lunar.

Una din comenzile primite de catre fabrica a fost facuta pentru principele Rakoczi I, ce a domnit in perioada 1630-1648, comanda fiind facuta pentru constructia Castelului din Iernut.

Din declaratiile domnului Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures, reiese ca aceasta este cea mai veche constructie din domeniul industrial descoperita in Romania.


Cuptorul acestei fabrici s-a descoperit a fi intr-o stare buna, acesta urmand a fi conservat si se cauta o modalitate a de a face posibila atat protejarea lui, cat si accesul turistic catre site-ul arheologic, aceasta facand necesara modificarea proiectului de reamenajare a cetatii Targu Mures.

Despre acest monument industrial descoperit la Targu Mures au mai scris si cei de la mediafax.ro

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri