Cercetatorii din Moldova au creat o specie hibrida de super-tomate

Publicat in August 25, 2014   ·   Fara comentarii

Cercetatorii de la Institutul de Genetica al Academiei de Stiinte din Moldova au reusit sa creeze o noua generatie de tomate adaptate conditiilor tot mai extreme de clima din ultimii ani.

tomate

tomate

Problema schimbarilor climatice care afecteaza intreg continentul nu mai poate fi deloc ignorata. Toamna si primavara au inceput sa dispara lasand locul unor veri si ierni prelungite, astfel inghetul si seceta au inceput sa afecteze inclusiv culturile care in conditii normale ar fi ferite de astfel de probleme. Drept raspuns, cercetatorii Moldoveni si-au concentrat atentia pe crearea unor noi soiuri de legume mai rezistente la conditiile extreme de vreme, iar rezultatul nu s-a lasat mult asteptat. Acestia au prezentat deja primul hibirid: rosiile rezistente la boli, seceta si inghet.

Cercetatorii moldoveni au dezvaluit ca aceste legume-hibrid nu adreseaza doar problema secetelor si a inghetului, ci si problemei cresterii productivitatii in conditiile in care pe viitor zonele agricole vor fi tot mai restranse. Rosiile create de cercetatorii moldoveni vor fi mai ieftine decat cele din import dar cu peste 120% mai productive decat alte soiuri.

Pentru obtinerea acestor rezultate expertii de la Institutul de Genetica al Academiei de Stiinte din Moldova declara ca au supus celulele plantei la diversi factori precum virusi si radioctivitate. Este un proces deloc periculos asigura acestia, care are ca scop obtinerea unui soi mai rezistent si mai putin predispus bolilor.

Incurajati de reusita recenta, oamenii de stiinta au dezvaluit ca pe viitor se urmareste diversificarea tipului de legume cu aceste caracteristici.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!




Important pentru soferi
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro