Cenzorii – politistii asociatiilor de proprietari

Publicat in December 20, 2013   ·   Fara comentarii

Conform legii 230/2007, persoanele care conduc asociatia de proprietari impreuna cu administratorul imobilului sunt obligate sa vegheze la gestionarea cu grija a fondurilor asociatiei, sa organizeze investitiile, sa supravegheze interventiile tertilor asupra partilor comune si sa se asigure de buna desfasurare a activitatii. Toti cei care se ocupa de administrare blocuri trebuie sa se implice activ in ocupatia pe care o desfasoara pentru a-si putea indeplini in conditii bune sarcinile ce le revin.

Ce sunt cenzorii si ce atributii au acestia

cenzoriiCenzorii sunt persoane fizice sau juridice care au rolul de a verifica lunar activitatea financiar-contabila a asociatiei de proprietari. Cenzorul este alta persoana decat cea care ocupa functia de administrator imobile si are rolul de a verifica activitatea administratorului.

Activitatea cenzorilor poate fi remunerata pe baza contractelor de mandate, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, in cadrul careia se vor stabili si sumele platite acestora.

Atributiile legale ale cenzorilor:

  • verificarea legalitatii actelor, a deciziilor, a hotararilor, a documentelor, precum si a regulilor si regulamentelor ce revin persoanei care se ocupa de administrare blocuri.
  • verificarea felului in care a fost folosit bugetul pentru cheltuielile lunare de administrare a asociatiei de proprietari.
  • verificarea gestiunii financiar-contabile.
  • organizarea, cel putin o data pe an, a adunarii generale in cadrul careia se vor expune rapoarte asupra activitaii comisiei de cenzori, a felului in care a fost gestionata asociatia, dar si a masurilor propuse pentru urmatoarea perioada.

Cu toate ca activitatea cenzorilor intr-o asociatie de proprietari este esentiala, inca exista asociatii care nu au nici macar un cenzor. In aceste cazuri, activitatea persoanei care este calificata in functia administrator imobile si care se ocupa de administrare nu poate fi verificata.

Pe de alta parte, exista si multe asociatii de proprietari care au un cenzor numai cu numele, acesta nefacand altceva decat sa semneze listele de plata a intretinerii. Acesti cenzori nu sunt platiti pentru activitatea pe care o desfasoara si nici nu au vreo responsabilitate in cazul in care administratorul incalca vreuna din prevederile legale prevazute in legea administrarii asociatiilor de proprietari nr. 230/2007.

In mod ideal, cenzorul sau comisia de cenzori a unei asociatii de proprietari trebuie sa fie formata din profesionisti care sa cunoasca bine prevederile legale referitoare la administrarea imobilelor, sa stie ce fel de probleme pot fi intampinate de catre asociatii, sa cunoasca felul in care trebuie repartizate cheltuielile pentru a administrarea corecta a bunurilor comune, dar si alte aspecte ce pot tine de buna administrare astfel incat sa fie in interesul locatarilor.

Cei care se ocupa de administrare blocuri pot fi verificati de catre cenzorii administratiilor carora isi ofera serviciile ori de cate ori acestia banuiesc ca exista abateri de la buna administrare a bunurilor comune sau la cererea locatarilor care suspecteaza anumite nereguli. In aceste cazuri, administratorii de imobile sunt obligati sa puna la dispozitia cenzorilor toate actele doveditoare cerute.

Acestea sunt motivele pentru care cenzorii sunt cunoscuti drept ’’politistii asociatiilor de proprietari’’, acestia avand rolul de a verifica si de a lua masuri de remediere a neregulilor observate la persoana care are rolul de administrator imobile.

Distribuie prietenilor tai aceste informatii:

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Afaceri
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro