reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Ce structura de rezistenta se comporta cel mai bine în cazul unui seism? | 6pm.ro

Ce structura de rezistenta se comporta cel mai bine în cazul unui seism?

Publicat in June 22, 2020   ·   Fara comentarii

Orice proiect bloc trebuie sa aiba in vedere un element important: comportamentul la cutremure. Pentru ca un seism mare este inevitabil, din 2014 legislatia le impune constructorilor sa ridice structuri care pot face fata unor cutremure de peste 8 grade pe scara Richter.

Aceasta misiune nu este tocmai simpla insa. Un proiect rezistenta bloc trebuie sa tina cont de zona in care se afla terenul, de structura terenului si de o multime de alti factori, printre care trebuie sa fie amintit si costul.

proiect rezistenta bloc

proiect bloc

In functie de acesti factori, constructorul are de ales intre urmatoarele tipuri de structuri de rezistenta.

  1. Zidaria portanta, ideala pentru cladirile cu forma dreptunghiulara. Majoritatea blocurilor de locuinte au forma dreptunghiulara, ceea ce le face ideale pentru zidaria portanta.

Conform celor de la arhipropub.ro, zidaria portanta se refera la o structura realizata din caramida, boltari, piatra sau BCA, in ai carei pereti sunt lasate rosturi antiseismice.

Sub placi sunt centuri de beton armat, dreptunghiurile formate de pereti sustin toata greutatea blocului. Desi este o varianta eficienta, este potrivita doar pentru blocurile cu maxim 5 etaje.

  1. Structura din beton armat, perfecta pentru zonele in care riscul seismic este mare, iar cladirile au mai mult de 5 etaje. In Romania se foloseste foarte mult structura de beton armat in cadre, deoarece asigura o compartimentare foarte buna a camerelor si rezista bine la seisme. Din pacate, blocurile cu structura din beton armat sunt destul de costisitoare iar ridicarea lor poate sa dureze destul de mult.
  2. Structura metalica. Blocurile cu structura metalica sunt din ce in ce mai populare. Materialul folosit pentru acestea este otelul, care atenueaza foarte mult daunele unui seism. Practic, in momentul in care este supus la presiuni fizice, otelul se deformeaza si se rasuceste fara a-si pierde proprietatile. Structura metalica este ideala pentru cladirile foarte mari, insa are ceva neajunsuri atunci cand vien vorba despre izolarea fonica si termica.

In general, pentru constructia blocurilor acestea sunt cele mai utilizate variante de structura de rezistenta. Din fiecare se pot desprinde diverse tehnici, mai mult sau mai putin interesante. Spre exemplu, pentru structurile din beton armat se poate opta pentru blocuri monolite, turnate pe loc sau pentru blocuri prefabricate, care sunt aduse pe santier si sunt imbinate rapid, in asa fel incat cladirea sa fie gata de utilizare.

In momentul in care se achizitioneaza un apartament, este bine sa se tina cont de structura de rezistenta a acestuia. De asemenea, este bine sa se tina cont de anul in care a fost construit si de eventualele cutremure prin care a trecut.

Constructiile de blocuri au fost supuse de-a lungul timpului unor reglementari variate, in asa fel incat blocurile construite dupa 2014 sunt cele mai rezistente variante pentru care poti opta. IN cazul blocurilor vechi, este posibil ca acestea sa fie slabite, dat fiind faptul ca au trecut deja prin diverse cutremure ( chiar daca acestea au fost mai mici ) si au trecut prin procese de inghet-dezghet si prin exploatarea umana.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Parteneri:

Arhiva stiri