reallydiamond.com is an easy and enjoyable activity for crafters young and old.

Bucati de material textil care spun povesti. Lucruri interesante despre steagurile lumii | 6pm.ro

Bucati de material textil care spun povesti. Lucruri interesante despre steagurile lumii

Publicat in February 13, 2018   ·   Fara comentarii

Steagul este unul dintre principalele simboluri ale unei natiuni si in acelasi timp este modul in care pot fi reprezentate o multime de branduri, organizatii sau comunitati. De cele mai multe ori este o bucata dreptunghica din material textil si se distinge de alte steaguri prin semne si culori.

Steagul are o istorie care incepe din antichitate, atunci cand armatele foloseau diverse stindarde pentru a se diferentia in lupta. Pe atunci, acestea erau realizate din materiale dure precum metalul si lemnul, insa erau intalnite si stindarde pentru care se foloseau textile.

steaguri

steaguri

In Evul Mediu steagurile au inceput sa fie folosite pentru a marca o anumita regiune, dezvoltandu-se, asadar, in afara ariei militare.

Cu timpul, steagul a devenit obligatoriu, atat la granitele diverselor regiuni, cat si pe navele maritime care trebuiau sa isi defineasca provenienta.

Folosirea steagurilor nationale la scara larga incepe la sfarsitul secolului 18, inceputul secolului 19, cand fiecare stat suveran a inceput sa adopte anumite culori si sa le dea semnificatii.

Care sunt cele mai interesante lucruri despre steagurile lumii?

1) Exista o stiinta care se ocupa cu studiul steagurilor. Domeniul este atat de complex, incat exista o stiinta care studiaza steagurile, aceasta numindu-se vexilogie.

2) A existat o perioada de aproximativ 15 ani in istoria Frantei, cand steagul era reprezentat de un simplu material de culoare alba. Aceasta perioada a avut loc intre 1815 si 1830.

3) Steagul Americii a fost desenat de catre un elev de 17 ani. Partea interesanta este ca elevul a facut proiectul pentru o tema destinata scolii si a luat doar o nota mediocra pentru acesta.

4) Exista un steag care incorporeaza nu mai putin de 6 alte steaguri nationale in el. Acesta este steagul Norvegiei si din acest motiv este considerat Parintele tuturor steagurilor. Steagurile care pot fi gasite in steagul Norvegiei sunt cel al Indoneziei, al Poloniei, Finlandei, Frantei, Olandei si Thailandei.

5) Cuvintele “Allahu Akbar” creaza teroare printre europeni din cauza numeroaselor atentate produse in ultimii ani sub semnul lor. Acestea reprezinta, totusi, un mesaj extrem de apreciat, care este prezent de 22 de ori pe steagul Iranului.

6) In timpul discutiilor pentru armistitiu dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud s-a dus o lupta in steaguri. La fiecare intalnire, reprezentantii celor doua natiuni incercau sa aduca steagul mai mare. Totul a evoluat pana in momentul in care steagurile nu mai puteau incapea in camera in care aveau loc intalnirile.

7) Steagurile din intreaga lume au diverse elemente reprezentative, cum ar fi simbolurile, mesajele si animalele. Singurele doua steaguri care au cladiri pe ele sunt cele ale Cambodgiei si Afganistanului.

8) Se pare ca steagul Rusiei nu are absolut nicio semnificatie. Fiecare natiune are o poveste in spatele steagului reprezentativ, mai putin Rusia.

9) Pozitia unui steag conteaza si ea destul de mult. In cazul Filipine, spre exemplu, daca steagul arborat are culoarea albastra in sus, inseamna ca statul este in razboi, in timp ce daca aceasta se afla in jos inseamna ca este perioada de pace.

10) Danemarca se poate lauda cu cel mai vechi steag aflat inca in uz. Se pare ca versiunea pe care o cunoaste toata lumea dateaza inca din anul 1219.

11) Nu doar tarile au steaguri, ci si planetele. Cei de la Nasa au creat un steag pentru planeta Nasa care este tricolor si are culorile rosu, verde si albastru. Rosul vine de la denumirea planetei ” Planeta Rosie” iar verdele si albastrul de la perspectiva colonizarii de catre oameni.

12) Unul dintre cele mai interesante steaguri este cel al Chinei, care desi in aparenta este simplu, are o semnificatie foarte mare. Cele 5 stele de pe steag reprezinta Partidul Comunist, taranii, muncitorii, burghezii si capitalistii. Evident, steaua cea mai mare este reprezentata de Partidul Comunist.

13) Romania are acelasi steag ca si Chadul. Exista o singura mica diferenta, iar aceasta se observa greu, deoarece este nuanta albastrului folosit.

14) Exista si steaguri care au forme diferite de cele standard. Astfel, Vaticanul si Elvetia au steaguri patrate, in timp ce Nepalul are un steag reprezentat prin doua triunghiuri.

15) Steagul american este singurul steag care nu poate sa fie folosit in scop publicitar, chiar daca sunt o multime de branduri care il folosesc.

Cum a luat nastere tricolorul?

Evident, cel mai interesant steag ar trebui sa fie cel al Romaniei. Desi este un steag format din trei culori simple, acesta are o semnificatie foarte bogata. Culorile nu sunt orice tip de rosu, galben si albastru, ci anumite nuante: albastru cobalt, galben crom si rosu vermion.

Culorile tricolorului se gasesc pe o multime de documente vechi, cum ar fi diplomele emise de Mihai Viteazul sau vechile steme. Totusi, abia din secolul XIX steagul a inceput sa capete un contur national. Pana atunci, tarile romanesti foloseau steaguri mostenite inca din Evul Mediu.

Prima semnificatie pentru culori se atribuie odata cu aparitia picturilor pe panza care redau rascoala lui Tudor Vladimirescu. Semnificatia este urmatoarea:

  • Albastru. Reprezinta libertatea data de albastrul cerului.
  • Galben. Este galbenul ogoarelor si reprezinta dreptate.
  • Rosu. Este culoarea sangelui si reprezinta fratia.

Initial, cele trei culori erau pozitionate diferit, ordinea fiind : albastru, rosu si galben. Oficial, steagul a fost aprobat in anul 1866, in articolul 124 din constitutie care prevedea ca Principatele Unite vor avea culorile Albastru, Galben si Rosu. Tot atunci a fost stabilit ca aceste culori vor fi dispuse vertical.

Care este protocolul Drapelului Romanesc?

Drapelul Romaniei trebuie sa fie mereu arborat pe edificiile autoritatiilor si institutiilor publice, dar si la sediul partidelor. De asemenea, institutiile de cultura si de invatamant trebuie sa aiba steagul arborat.

Cu prilejul zilei nationale a Romaniei, drapelul poate sa fie arborat temporar intr-o multime de alte publice, cum poate fi arborat si la ceremonii si festivitati nationale.

In cazul in care se declara zile de doliu national, steagul trebuie sa fie arborat in berna. Arborarea in berna inseamna coborarea pe jumatate a steagului in semn de doliu.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Arhiva stiri