Aparat de sudura invertor – fiabil, functional, compact!

Publicat in June 19, 2019   ·   Fara comentarii

In ziua de azi, un aparat de sudura invertor este considerat a fi cel mai modern si mai eficient dispozitiv pentru o sudare de inalta calitate. Fiind in topul rating-ului printre utilizatori, aceste aparate contrasteaza in mod evident cu redresoarele si transformatoarele traditionale de sudura. Sa analizam care este principiul de functionare al unui aparat de sudura invertor:

Pentru invertor, puterea necesara este furnizata prin conversia curentului de inalta frecventa. Acest lucru deosebeste un aparat de sudura invertor de transformatoarele clasice de sudare, unde puterea electromotoare in bobina de inductie este transformata. Datorita acestui tip de transformare, producatorii au putut sa conceapa acest tip de aparat in dimensiuni mici, compacte si usor manevrabile.

aparat-de-sudura-invertor

aparat de sudura

Deci, daca la un transformator obisnuit trebuie sa obtinem un curent de 160 A, masa lui ar trebui sa fie egala cu 18 Kg. Invertorul, insa, care obtine aceeasi putere de curent, ajunge sa cantareasca aproximativ 250 de grame.
Ideea e ca reteaua de curent electric de la domiciliu furnizeaza un curent alternativ de frecventa standard de 50 Hz cu o tensiune de 220 V, ceea ce nu se potriveste activitatii de sudare.

Un aparat de sudura invertor, insa, este conceput special pentru a obtine valori de curent si de tensiune adecvate pentru aprinderea arcului de sudura si pastrarea acestuia in stare activa. Mai mult, un invertor iti permite sa convertesti acesti indicatori. Aparatul de sudura invertor nu are redresor primar. Tensiunea ajunge la el in momentul in care dispozitivul este conectat la reteaua electrica de uz casnic. Redresorul schimba curentul alternativ in curent continuu (tensiunea ramane aceeasi), dupa care il transmite in blocul special al invertorului unde are loc conversia inversa a curentului.

Dupa toate aceste transformari, frecventa curentului este de cateva zeci de mii de hertzi si nu de standardul de 50. Aceasta tensiune cu frecventa ridicata merge la transformatorul pas-jos care mareste puterea curentului, micsorand in acelasi timp tensiunea acestuia. Dimendiunile mici pe care le are un aparat de sudura invertor simplu sau profesional se explica tocmai prin faptul prezentei transformatorului de inalta frecventa.

Este de remarcat faptul ca intr-un transformator de inalta frecventa, pierderile de curent sunt minime. Datorita acestui fapt, un aparat de sudura invertor garanteaza o eficienta ridicata a lucrului (85-90%) si se deosebeste de celelalte dispozitive printr-o functionare stabila in conditiile recomandate de producator. Constructia invertorului de sudare presupune prezenta unui redresor secundar in care curentul alternativ necesar din punct de vedere al tensiunii devine din nou constant. Anume acest curent se indreapta catre electrozii utilizati pentru sudare.

De asemenea, in proiectarea aparatului de sudura invertor exista numerosi moduli de control construiti pe baza procesoarelor miniaturale. Acestea monitorizeaza in mod constant valorile de tensiune si curent, corectand aceste caracteristici tehnice in cazurile in care procesele de lucru deviaza de la cele optime. Microprocesoarele asigura functionarea unitatii fara nici un fel de defectiuni tehnice.

In prezent, se produc multe aparate de sudura cu invertor atat de companiile internationale, cat si de cele autohtone. Principiul de functionare descris mai sus ramane neschimbat, insa caracteristicile tehnice specifice pot fi diferite, acestea incadrandu-se in urmatoarele limite: Curent de sudare – de la 5 la 200 de A, Durata includerii – de la 20 la 100%, Rulare in gol – de la 40 la 80 W, Tensiunea retelei electrice – de la 140 la 260 de V.

Fie ca alegi un aparat de sudura invertor autohton sau de marca internationala, cu siguranta vei ramane uimit de proprietatile sale tehnice in raport cu dimensiunile sale demne de orice concurenta.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro