Aerul din desert transformat in apa

Publicat in June 20, 2018   ·   Fara comentarii

Daca se reuseste captarea apei purtate de aer s-ar remedia o mare parte din problemele cu care se confrunta persoanele care locuiesc in cele mai aride zone ale planetei. In acest sens trebuie sa se propuna un sistem eficient, care sa functioneze. O echipa americana pare sa fie pe calea cea buna.

echipa berkeley

echipa berkeley

In 2017, o echipa de la Universitatea Berkeley (SUA) a anuntat ca lucreaza la o tehnologie revolutionara care vizeaza extragerea de apa potabila din aer, chiar si atunci cand nivelul de umiditate este unul scazut. Zilele trecute, echipa a reusit sa prezinte cateva rezultate concludente ale unui experiment condus in desertul din Arizona.

In inima sistemului, o retea organometalica (MOF), un material nanoporos cristalin constituit din ioni metalici legati intre ei de grupuri metalice. Un MOF de marimea unui cubulet de zahar poate fi alcatuit dintr-un numar suficient de pori pentru a prezenta o suprafata interna de marimea a sase terenuri de fotbal. Ceea ce inseamna ca poate absorbi cu usurinta gaze si lichide si sa le elibereze la fel de usor odata incalzite.

Sistemul echipei de la Berkeley are forma unui cub transparent. Noaptea, este deschis pentru ca MOF sa capteze umiditatea ambianta. Ziua este inchis, are rol de sera. Conform rezultatelor testelor, fiecare kilogram de MOF pe baza de zirconiu a echipei americane este capabil sa capteze in jur de 200ml de apa. Insa zirconiul este destul de scump. Un profesor de chimie, tot de la Berkeley a creat deja un alt MOF, pe baza de aluminiu de data aceasta. Pentru sfarsitul verii sunt prevazute teste de amploare.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Stiinta
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro