Comisia de la Venetia deschide usa unor controverse juridice noi

Publicat in July 16, 2018   ·   Fara comentarii

Judecatorii care compun comisia de la Venetia au recomandat tarii noastre – vineri, prin intermediul publicarii unei pareri preliminare – sa aiba in vedere reconsiderarea sistemului de numire si demiterea a procurorilor apartinand unui rang inalt. De asemenea, judecatorii au mai recomandat revizuirea prevederilor respective din Constitutie pentru crearea conditiilor pentru un proces de numire si demitere neutru.

Comisia Venetia

In cadrul aceluiasi document emis, Comisia de la Venetia mai recomanda tarii noastre sa elimine definitiv sau sa aiba in vedere o mai buna definire a prevederilor ce le permit procutorilor superiori sa invalideze decizii ale procurorilor din lipsa de temei dar si eliminarea definitiva a restrictiei propuse cu privire la libertatea de exprimare a procurorilor si judecatorilor.

O alta solicitare trimisa tarii noastre consta in suplimentarea prevederilor privitoare la raspunderea materiala a magistratilor prin declararea, explicit si concis a faptului ca, in absenta relei credinte si/sau a unei neglijente evidente, magistratii nu se fac raspunzatori de gasirea unei solutii care ar putea fi contestata de o alta instanta suprema de judecata.

In plus, Comisia recomanda tarii noastre sa reconsiderea si propunerea de creare a unei structuri separate in cadrul procuraturii care sa se ocupe cu investigarea infractiunilor comise de procutori si judecatori, sa recurga la procurori specializati, singura alternativa adecvata, simultan cu o serie de actiuni de salvgaradare procedurale eficiente. In plus, se recomanda renuntarea la schema de pensionare anticipata in cazul in care nu se poate certifica faptul ca acest lucru nu va avea un impact advers asupra functionarii optime a sistemului.

Nu intelegi vreun cuvant din articol? Cauta definitia lui in dictionarul DexOnline.Net

Daca sunteti de acord cu cele scrise sau daca v-a placut articolul, il puteti distribui folosind butoanele de mai jos. O opinie personala asupra articolului ar ajuta comunitatea. Multumim!

Spune-ne parerea ta despre acest subiect!
Important pentru soferi
Justitie
Cautari populare
Arhiva stiri
Parteneri
Citeste rezumatul stirilor zilei, fi la curent cele mai noi informatii. Mai multe teste auto drpciv gasiti pe www.tadrpciv.ro